Ідея "колеса" в тому, щоб візуально проходити з внутрішнього кола в зовнішнє і підбирати максимально відповідні дескриптори.
Щоб навчитися користуватися "колесом смаків", потрібно:
1. ознайомитися з колесом і уявити всю палітру смаків і ароматів кави: від фруктових і квіткових нот до хімічних і затхлих. Краще почати з центру і поступово рухатися назовні. Ймовірно, деякі дескриптори будуть вам незнайомі - це нормально.
2. Розібратися з дескрипторами, які вам незнайомі. Колесо - це базовий набір описів смаків і ароматів кави, які можуть зрозуміти максимальна кількість людей. Але якщо вам важко з тим чи іншим дескриптором, його можна легко знайти практично в будь-якому супермаркеті. Короткий опис в інтерактивному колесі смаків допоможе зрозуміти, що саме потрібно зробити з продуктом або яка його частина дасть вам познайомитися з ароматом.
3. Практикуватися.
Перший крок - змолоти каву і відчути аромат зерна, потім - почати приготування і звернути увагу на аромат на етапі попереднього змочування і під час заварювання. По суті, ці етапи лише підготовка, але вже в цей момент можна відчути якісь дескриптори, які потім опиняться в смаку.
Другий крок - продегустувати каву. Протягом цього процесу потрібно звірятися з колесом смаків і записувати відчуття - це допоможе розвинути усвідомленість під час дегустації. Якщо ви виявите ноти, яких немає в колесі смаків - це нормально. Однак, якщо ви хочете описувати смак міжнародною мовою, потрібно намагатися робити це за допомогою базових дескрипторів - так буде простіше вас зрозуміти.
4. Навчитися описувати смак. Для цього потрібно починати з центру колеса: спочатку вибрати групу дескрипторів, потім підгрупу, а потім - сам дескриптор. Наприклад, ви дегустуєте каву і розумієте, що в її смаку присутні фруктові ноти. За допомогою колеса ви підбираєте більш точний опис смаку: ягоди, фрукти, сухофрукти або цитрусові. Припустимо, що ягоди. Тоді ви рухаєтеся в цю підгрупу і визначаєте, яку саме ягоду ви відчули в смаку: ожину, малину, полуницю чи чорницю.
Необов'язково описувати смак настільки детально. Ви можете зупинитися на будь-якому етапі, якщо визначити дескриптор точніше не виходить.
5. Розвивати смаковий досвід. Щоб легко користуватися колесом і без проблем описувати смак кави, потрібно тренуватися. Окрім усвідомленості під час дегустації, потрібно розвивати смаковий досвід. Для цього потрібно куштувати, наприклад, ягоди і ретельно аналізувати смак, намагатися запам'ятати його. В ідеалі - будь-яку їжу та напої потрібно намагатися розкладати на смаки.